Livsstill

Hvor godt sover du?

Føler du at du sover godt? Om du virkelig er ærlig med deg selv? Er det sånn at du våkner opp på morgenen og føler at du alltid er klar for å ta dagen an, eller er det heller sånn at du så vidt klarer å dra deg selv ut av sengen? Om det er sistnevnte så vær ikke redd, for du er langt i fra alene. Det er tvert i mot veldig mange som har det samme problemet, og det er en rekke forskjellige potensielle grunner til det.

Få en god døgnrytme

Det er faktisk viktigere at du har en god rytme på når du sover, enn hvor mye du sover. Om du legger det ca. på samme tidspunkt hver eneste natt, og våkner samme tid på morgenen så kommer du til å føle deg mye bedre. Om du derimot legger deg en kveld kl. 22 for så neste kveld legge deg kl. 00.30, så er det naturlig at du kommer til å kjenne effekten av det.

Så fokuser mer på å forsøke å legge deg samme tidspunkt hver eneste kveld i stedet for å fokusere på at du trenger 8 timers søvn hver eneste natt. Sover du mindre, men riktig, så er det faktisk veldig bra for deg det også.

Vær i aktivitet

Det å ha en aktiv livsstil, så mye som du kan, er veldig viktig. Om du sitter i en kontorstol hele dagen, for så å sitte på sofaen hjemme så kommer du til å slite. Det kan hende at du fortsatt sover godt, men mer sannsynlig så er det bedre om du begynner å trene. Kanskje å ta deg en gåtur om dagen.

Du bør kanskje ikke drive med hard trening før du skal sove, av naturlige grunner, men om du trener en gang i løpet av en lang dag så kommer du til å føle positive effekter av det. 

Unngå stimuli

Stimuli kan være mange forskjellige ting. Det kan være noe som at du unngår kaffe, energidrikk, te og lignende etter kl. 17. Det kan i visse tilfeller være vanskelig, avhengig på omstendighetene, men det er faktisk det ideelle, rent vitenskapelig sett. Det er dog et råd veldig mange ikke følger, enten fordi de ikke vet om det, eller bare for at det rett og slett ikke er praktisk. 

Og det er i det hele tatt vanskelig å overbevise folk om å legge fra seg colaen etter kl. 17, mye av dagen gjenstår tross alt! Like vanskelig er det å få folk til å fjerne skjermer fra sengen.

Bruker du telefon eller nettbrett i sengen er det mindre sannsynlig at du blir trøtt på grunn av blått lys. Og det er noe som veldig mange sliter med, for det er knapt noe som er morsommere enn å bla gjennom Facebook i senga mens man ser hva kjente og ukjente har gjort i det siste.

Men vil du ha en god natts søvn så er disse rådene noe som faktisk kan hjelpe deg fremover!