designerlampe
Hus og hage

Tidløst design – finn en lampe som passer til akkurat din bolig

Tidløst design er et bredt begrep, som samtidig kan være vanskelig å beskrive. Alle design er preget av den tidsepoken de ble laget i, men samtidig er det uten tvil noen design som holder seg bedre enn andre. Når det er snakk om moderne design, er det ofte minimalistiske design og rene linjer som kjennetegner det som omtales som moderne tidløst design. Den enkle stilen går igjen i mange alternativer når du ser etter en designer lampe, ikke minst fra de mange danske designerne.

Enkle design som kler en mengde forskjellige rom

Mange lamper og armaturer er laget for å være diskre, ikke minst fordi de skal kunne plasseres i en mengde forskjellige rom. Noen produkter, som for eksempel downlights eller lavtbyggende plafonder, er dessuten per definisjon nesten en del av selve taket.

Det finnes mange designerlamper som har noen av de samme trekkene, i den betydning at de har et relativt lavmælt design som passer inn i mange forskjellige rom. Da er det også viktig å huske på at en slik lampe kan være enten et komplement til det eksisterende interiøret, eller en mer eller mindre tydelig kontrast til andre elementer.

De enkle formene og linjene til designere som Verner Panton, Vilhelm Lauritzen eller Poul Henningsen er gode eksempler på enkle design som kan plasseres mange forskjellige steder. Merk at det da særlig gjelder de mindre lampene. En PH Artichoke eller tilsvarende passer bedre som midtpunkt i et rom – noe vi kommer til nå. 

Designlampen som utgangspunkt og stemningsgiver

Har du et tomt rom, som du kan innrede helt fritt, eller kanskje et rom som er preget av svært minimalistiske møbler og material? Det kan være en mulighet for å la en designlampe spille den virkelige hovedrollen. Det kan være interessant å ta utgangspunkt i nevnte PH Artichoke, fordi den er et av de mest ikoniske eksemplene på dansk lampedesign. Dessuten finnes den i en mengde ulike varianter og materialer – noe som gjør at den kan sette stemningen for helt forskjellige rom.

PH Artichoke ble opprinnelig tegnet til et spesifikt restaurantlokale, noe som også er forklaringen bak den spesielle formen. De mange elementene i lampen lar lyset spre seg, samtidig som det ikke blender fra noen vinkel – et godt eksempel på hvordan funksjonelle hensyn også kan resultere i fantastisk design. Nå plasseres denne pendelen like gjerne i private boliger, og da er det viktig å ta hensyn til lampens stil.

Det enkleste er faktisk å begynne med lampen, og passe på at den plasseres optimalt i rommet. Da blir det enklere å matche møbler, kunst og andre lyskilder etter den. En PH Artichoke i et av de mer eksklusive materialene har en saftig prislapp, så det er definitivt innenfor å la denne lampen legge rammene for de øvrige innkjøpene til et rom. Til slutt er det viktig å huske på at det selvfølgelig finnes en mengde tidløse designlamper i mye mer spiselige prisklasser. Uansett budsjett bør det altså være mulig å finne noe som passer akkurat din bolig.

Comments Off on Tidløst design – finn en lampe som passer til akkurat din bolig